GES’lerdeki arızaları hızlı tespit edebilecek sistem çalışmaları başladı

Akademisyenler GES’lerdeki Arızaları Yapay Zeka ile Tespit Ediyor

Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi, Malatya Turgut Özal Üniversitesi, Fırat Üniversitesi ve İskenderun Teknik Üniversitesi’nde görev yapan akademisyenler, “Güneş Enerjisi Santrallerinde Çok Sınıflı Fotovoltaik Panel Arızalarının Termografik Görüntüleme ve Yapay Zeka ile Otomatik Tespiti” projesini hayata geçiriyor.

Proje kapsamında TÜBİTAK’tan destek alan akademisyenler, insansız hava araçlarıyla donatılan yapay zeka destekli programlar ile GES’lerdeki arızaları hızlı bir şekilde tespit ederek bakım maliyetlerini azaltmayı ve üretim verimliliğini artırmayı hedefliyorlar.

Projenin tamamlanması için 30 ay süre belirlendi ve Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerindeki GES’lerde panel görüntülerinin elde edilmesi ve yapay zeka destekli arıza tespit sisteminin gerçek zamanlı test aşamalarına geçilmesi planlanıyor.

Projenin yürütücüsü olan KİÜ Yazılım Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Açıkgöz, GES’lerdeki arızaları tespit etmek için yapay zeka, termografik görüntüleme ve İHA teknolojisinin bir araya getirileceğini belirtti.

Açıkgöz, “Yenilenebilir enerji kaynakları olan güneş enerjisi santralleri, çevreye duyarlı ve temiz enerji üretimine katkı sağlarken ülkemizde de hızla yaygınlaşıyor. Biz de projemizle bu santrallerdeki arızaları yapay zeka destekli sistemler ile tespit etmeyi amaçlıyoruz.” dedi.

“TÜBİTAK Destekli Proje GES’lerdeki Arızaları Geliştirmeyi Hedefliyor”

Projenin TÜBİTAK tarafından desteklenmesinin nedenini açıklayan Açıkgöz, GES’lerin çevresel etkilere maruz kalarak kronik sorunlar yaşayabildiğini ve projenin bu arızaları yapay zeka ile tespit etmeye odaklandığını belirtti.

“Arızaları Hedefe Odaklı Tespit Ediyoruz”

Proje kapsamında bölgesel haritalama sistemi geliştirmeyi hedeflediklerini belirten Açıkgöz, “Drone teknolojisi ile bölgesel farklılıkları göz önünde bulundurarak güneş enerji santrallerindeki arızaları tespit edeceğiz. Projemizin özgün bir değeri var ve yapay zeka, görüntü işleme ve drone teknolojisinin birleşiminden oluşuyor. Bu sayede güneş enerji santrallerindeki arızaları hızlı ve etkin bir şekilde tespit ederek verimliliği artıracağız.” şeklinde konuştu.

Ayrıca, drone içerisine yüklü olan otonom uçuş planlama sistemi sayesinde arızaların tespitinde dışa bağımlılığın azalacağını ve periyodik bakımların verimlilik artarak azalacağını ekledi.

Related Posts

TBMM’de bu hafta neler görüşülecek? – 4 Mayıs 2025

TBMM’de bu hafta, çağrı merkezlerine asılsız ihbarlarda bulunanlara idari para cezalarının artırılması öngören kanun teklifinin görüşmelerine devam edilecek. Plan ve Bütçe Komisyonunda salı günü Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan sunum yapacak. Kartalkaya’da Bir Otelde Meydana Gelen Yangını Araştırma Komisyonu’nda çarşamba günü Bolu Belediyesi yetkilileri dinlenecek.

Piyasalarda istihdam rakamları etkisi

Bu hafta küresel piyasalarda Turmp açıklamaları ve ABD istihdam rakamları gündem olurken yurt içinde ekonomi yönetiminin açıklamaları Ve TCMB’nin zorunlu karşılık adımı öne çıktı.

OPEC üyesi 8 ülke üretim artışı planını hızlandırdı

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu üyesi 8 ülke, haziranda bir önceki aya göre günlük 411 bin varil üretim artışına gidecek.

Sakarya’dan 1,6 milyar dolarlık ihracat

Türkiye’nin otomotiv ihracatında başı çeken illerinden Sakarya, yılın ilk 4 ayında 1 milyar 576 milyon 718 bin dolarlık dış satıma imza attı.

Başkentten ihracat 4 ayda 4,6 milyar dolara ulaştı

Ankara’dan bu yılın ocak-nisan döneminde yapılan ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19,4 artarak 4 milyar 568 milyon 4 bin dolara yükseldi.

Jeff Bezos’tan dev satış hamlesi: 25 milyon amazon hissesi elden çıkıyor!

Amazon’un kurucusu dünyanın en zengin ikinci milyoneri Jeff Bezos, 25 milyon adet şirket hissesini elden çıkarmayı planladığını açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir