Bakan Uraloğlu, Çin Ulaştırma Bakanı Liu Vey ile görüştü

Uraloğlu, Çin’de İpek Yolu ve Türkiye’nin Ulaştırma Rolü Hakkında Konuştu

Çin’in başkenti Pekin’de gerçekleşen ziyaretinde Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, Çinli mevkidaşı Liu ile bir araya geldi. Tarihi İpek Yolu’nun kökeni ve Avrupa’nın kapısı olan Türkiye’nin Çin ile olan ilişkilerinin taşımacılık bağlamında önemine değinen Uraloğlu, iki ülke arasındaki işbirliğinin artırılabileceğini vurguladı.

Uraloğlu, Türkiye’nin Doğu ve Batı, Kuzey ve Güney arasında stratejik bir geçiş noktası olduğunu belirterek, bölgedeki istikrarını koruduğunu söyledi ve ulaştırma alanında daha fazla işbirliği potansiyeli olduğunu ifade etti.

Orta Koridor Girişimi ile Türkiye’nin Asya ve Avrupa arasında bir ulaştırma köprüsü olmayı amaçladığını belirten Uraloğlu, demiryolu ve kargo taşımacılığı alanlarında iki ülke arasındaki işbirliğinin artırılabileceğini dile getirdi.

Havayolu taşımacılığında iki ülke arasındaki frekans sayısının artırıldığına dikkat çeken Uraloğlu, deniz taşımacılığı konusunda da Çin’in önerilerine açık olduklarını söyledi.

Ulaştırma Bakanı Liu, Türkiye ile olan verimli ulaştırma işbirliğinden memnuniyetini dile getirerek Çinli taşıyıcı firmaların Türkiye üzerinden taşımacılık yaptığını belirtti. Yeşil taşımacılık alanında işbirliği potansiyeline de değinen Liu, iki ülkenin kilit limanlarını bu sürece dahil etme çağrısında bulundu.

Uraloğlu ve Liu, Yeşil Nakliye ve Ulaştırma İşbirliğini Geliştirmeyi Planlıyor

İki bakan, teknik düzeyde daha ileri temasları koordine etmek için heyetlerinden yetkilileri görevlendirdi.

Uraloğlu, Çin’in İpek Yolu’nun modern versiyonu olan Demir İpek Yolu ve ulaştırma koridorlarının Türkiye ve Çin için önemine vurgu yaparak, Orta Koridor Girişimi kapsamında işbirliği potansiyelini tartıştıklarını dile getirdi.

Ziyaretinin anısına, Uraloğlu 9. İpek Yolu Uluslararası Fuarı’na katıldığını ve önemli görüşmeler gerçekleştirdiğini paylaştı. Taşımacılık alanında Şian’dan Türkiye’ye yapılabilecek transportasyon üzerine konuştuklarını belirten Uraloğlu, Türkiye’nin lojistik üssü potansiyelini vurguladı.

Başka bir yetkili tarafından görevlendirilmeden önce Uraloğlu, GSM altyapısı ve otonom sürüş sistemleri konusunda iki büyük Çinli şirketle görüşmeler gerçekleştirdi.

Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin lojistik ve dağıtım potansiyeline işaret ederek, Çinli şirketlerin bu potansiyelden yararlanmak için projeler geliştirilmesi konusunda hemfikir olduklarını aktardı.

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu ve Çinli Mevkidaşı Liu, Taşımacılığı Ele Aldı

Uraloğlu ve Liu, ulaştırmanın karayolu, demiryolu, havayolu ve deniz taşımacılığı gibi dört modunu ele aldı. İki bakan, taşımacılık ve ticareti daha da geliştirmenin yollarını görüştüklerini belirtti.

Uraloğlu, karayolu işbirliğini ele alarak gümrük geçişlerinde yaşanan problemleri çözmek için gayret gösterdiklerini ifade etti.

Demiryolu blok tren işletilmesi konusunu da ele aldıklarını belirten Uraloğlu, Türk özel sektör temsilcilerini Çinli yetkililerle buluşturduklarını vurguladı.

Ziyaretin önemli bir sonucu olarak, her iki ülkenin doğrudan iletişimi ve koordinasyonunu sağlayacak yetkililer görevlendirildi.

Uraloğlu, teknik düzeyde problemleri çözme imkanı bulacaklarını ve bakanlıklar arasındaki ilişkileri geliştirmek için gereken adımları hızla atacaklarını belirtti.

Related Posts

Osmangazi Köprüsü ile dev tasarruf! 9 yılda 108 milyar lira

Bakan Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin en önemli ulaşım projelerinden biri olan Osmangazi Köprüsü’nün 1 Temmuz 2016 tarihinde trafiğe açıldığını söyleyerek, açılışının 9’uncu yıl dönümü olduğunu belirtti. Uraloğlu, 426 kilometrelik …

2025 MTV son gün ne zaman? Motorlu Taşıtlar Vergisi 2. taksit ödemeleri nasıl yapılır?

MTV ödemeleri devam ediyor. 2025 Motorlu Taşıtlar Vergisi 2. taksit ödemeleri Temmuz ayı içerisinde yapılıyor. Peki, 2025 MTV son gün ne zaman? Motorlu Taşıtlar Vergisi 2. taksit ödemeleri nasıl yapılır?

Suudi Arabistan’dan Tunus’a 38 milyon dolarlık can suyu

Suudi Arabistan, Tunus’a altyapı projelerinin hayata geçirilmesi amacıyla 38 milyon doları aşan kalkınma kredisi sağladı. Bu önemli anlaşma, Suudi Kalkınma Fonu CEO’su Sultan el Murşid ile Tunus Ekonomi ve Planlama Bakanı Dr. Samir Abdülhafız …

Trump’la birlikte küresel ekonomide yeni dönem: Korumacılık yükseliyor, bölgeselleşme derinleşiyor

Artan korumacı politikalar, küresel ekonomik sistemde radikal bir dönüşümün habercisi oldu. ABD-Çin rekabeti ve jeopolitik gerilimlerin gölgesinde, yeni dönemin bölgeselleşme ve stratejik ittifaklar üzerine inşa edileceği öngörülüyor. Uzmanlara göre küresel serbest ticaret dönemi yerini çok merkezli ve parçalı ekonomik bloklara bırakıyor.

Kırsal yatırımlar için hibe desteği

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından uygulanan IPARD II Programı kapsamında, Hakkâri’de kırsal kalkınmayı güçlendirecek yatırımlar artarak devam ediyor. 2024 ve 2025 yıllarında Tarımsal İşletmelerin Fizik Varlıklarına …

Deniz üstü rüzgar enerjisi, 73 milyon hanenin elektriğini karşılayacak kapasiteye ulaştı

Dünya genelindeki deniz üstü rüzgar enerjisi kurulu gücü, geçen yıl sonunda toplamda 83 gigavata ulaşarak 73 milyon hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak kapasiteye ulaştı.