Rekabet Kurumu’ndan yeni hamle: Fiyatlar artık algoritmalarla belirleniyor

Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle’den Rekabetin Önemi Üzerine Değerlendirme

Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, yaptıkları faaliyetlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Küle, rekabet kurumlarının asıl amacının piyasadaki aksaklıkları gidermek, bu doğrultuda tedbirler almak, piyasaya giriş engellerini kaldırmak ve ilgili mekanizmaları geliştirmek olduğunu vurguladı. Kendilerinin asıl görevinin rekabet ortamını oluşturmak ve yeni oyuncuların pazarlara girişini kolaylaştırmak olduğunu belirten Küle, “Rekabet kurumları, üstlendikleri görevleri başarılı şekilde yerine getirirlerse, ekonomiye ve toplumsal refaha önemli katkılarda bulunabilirler. Türk Rekabet Kurumu olarak cezalarımızla değil, piyasaya giriş engellerini kaldırmak ve rekabeti desteklemek suretiyle anılmak istiyoruz” dedi.

Rekabetin kendisinin en önemli düzenleyici olduğunu dile getiren Küle, kararlarının küresel düzeyde takip edildiğine dikkat çekti. Bu yıl içinde Frito Lay’e verilen 1,4 milyar liralık cezayı hatırlatan Küle, alınan kararların piyasayı düzenlemede etkili olduğunu belirtti. Frito Lay’in geleneksel kanallardaki rekabeti kısıtladığına dair tespitlerine de değinen Küle, benzer kararlarının farklı sektörlerde de alındığını ifade etti.

Küle, birleşme ve devralma konularında da önemli kararlar aldıklarını vurgulayarak, özellikle Tofaş/Stellantis devralma kararının ekonomi ve istihdam açısından büyük önem arz ettiğini belirtti. Küle, uluslararası içtihat ve literatüre katkı sağlayacaklarını dile getirdi.

Yapılan soruşturmalar hakkında da bilgi veren Küle, devam eden 30’un üzerinde soruşturma olduğunu ve farklı sektörlerde detaylı incelemelerde bulunduklarını açıkladı. Ayrıca uluslararası işbirliğinin önemine vurgu yaparak, pazar gücünün kötüye kullanımıyla ilgili çalışmalarına harcayacakları zamanı artıracaklarını belirtti.

Algoritmaların Fiyatları Belirlediği Dönem

Küle, rekabetin önemini vurgulayarak, hakim şirketlerin rekabeti engelleyerek tüketici seçeneklerini daralttığını belirtti. Bu durumda rekabet denetiminin ekonomik istikrar açısından büyük öneme sahip olduğuna dikkat çekti. Küle, algoritmaların rekabet ihlallerini kolaylaştırdığını ve şirketlerin fiyatlarını bu yolla belirlediğini ifade etti. Bu nedenle yapay zeka gibi önleyici mekanizmaların devreye alınacağını belirtti.

Related Posts

Küresel merkez bankalarından sürpriz hamleler: Parasal gevşemeler hızlandı

2025’in ilk yarısında dünya genelindeki birçok merkez bankası, enflasyonla mücadele sürecinde faiz indirimine yöneldi. Türkiye dahil birçok ülke parasal gevşemeye giderken, Fed faizleri sabit tuttu, Japonya ise sıkılaşmaya geçti. Ekonomik belirsizlikler merkez bankalarının adımlarını şekillendirmeye devam ediyor.

Avrupa borsaları negatif seyrediyor (04 Temmuz 2025)

Stoxx Europe 600 gösterge endeksi yüzde 0,5 azalışla 541 puandan, Almanya’da DAX 40 endeksi ise yüzde 0,3 düşüşle 23.842 puandan ve İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,3 kayıpla 8.796 puandan işlem görüyor. İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,3 …

Aman, Bodrum’a villa yapıyor

Lüks konaklama ve yaşam tarzı markası Aman, Bodrum’da Aman Residences Bodrum’u hayata geçireceğini duyurdu.

Şehit yakınları ve gazilere evsel doğal gaz tüketiminde yüzde 50 indirim sağlandı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) işbirliğiyle, şehit yakınları ve gazilerin evsel doğal gaz tüketiminde yüzde 50 indirim sağlandığını bildirdi.

ENAG açıkladı: Haziran ayı enflasyonu belli oldu!

Bağımsız araştırma grubu ENAG, haziran ayına ilişkin enflasyon verilerini yayımladı. Açıklanan veriler ekonomik göstergelere dair farklı bir tablo ortaya koydu. ENAG’ın hesaplamaları, resmi verilerle kıyaslanmaya devam ediyor.

Osmangazi Köprüsü ile dev tasarruf! 9 yılda 108 milyar lira

Bakan Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin en önemli ulaşım projelerinden biri olan Osmangazi Köprüsü’nün 1 Temmuz 2016 tarihinde trafiğe açıldığını söyleyerek, açılışının 9’uncu yıl dönümü olduğunu belirtti. Uraloğlu, 426 kilometrelik …