CHP’li Gülcan Kış’tan “döviz yakılmasına” tepki: Bu milletin alın teri, Erdoğan’ın ‘piyasa görüntüsü kurtarma’ uğruna heba ediliyor

CHP’li Gülcan Kış: “Türkiye Ekonomisi Çöküş Sürecine Girdi”

T24 Haber Merkezi

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, Türkiye ekonomisinin tam anlamıyla çöküş sürecine girdiğini belirterek, iktidarın sorumluluğunda gerçekleşen bu ekonomik yıkımın bedelinin yurttaşa ödetildiğini söyledi.

Gülcan Kış, sadece 6 haftada Merkez Bankası’nın 55 milyar dolar döviz rezervi erittiğini vurgulayarak şöyle konuştu:

“Arka kapıdan döviz satan bir Merkez Bankası var. Şeffaflık sıfır, güven sıfır. Bu milletin alın teri, Erdoğan’ın ‘piyasa görüntüsü kurtarma’ uğruna heba ediliyor. Rezervler eritiliyor, emekli sabahın ayazında ucuz simit kuyruğuna giriyor, ama Saray hâlâ lüksünden ödün vermiyor.”

“Şimşek’in görevi vitrin süslemek”

CHP’li Gülcan Kış, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i de eleştirerek şunları söyledi:

“Mehmet Şimşek’in görevi yalnızca vitrin süslemek. Gerçek kararları Erdoğan veriyor, Şimşek ise bu yıkımın uygulayıcısı oluyor. Faiz artışları, sıkı para söylemleri, ‘rasyonel zemin’ masalları… Bunların hiçbiri döviz talebini durdurmadı, dolarizasyonu engellemedi. Hâlâ arka kapıdan döviz satılıyor, hâlâ gerçekleri gizleyen bir anlayış hâkim. Ekonominin başında Şimşek değil; tek adam var.”

“Gerçek işsizlik oranı yüzde 28,8!”

Gülcan Kış, TÜİK’in açıkladığı dar tanımlı işsizlik oranının yüzde 7,9 olduğunu hatırlatarak şu değerlendirmede bulundu:

“İş bulmaktan umudunu kesenler, eksik çalışanlar yok sayılıyor. Gerçek işsizlik oranı yüzde 28,8! Her üç kişiden biri işsiz ya da umutsuz. Bu tablo, AKP’nin beceriksizliği değil, bizzat uyguladığı çöküş politikalarının sonucudur.”

“Halkın yaşamı borç ve faiz sarmalına teslim edildi”

CHP’li Gülcan Kış, vatandaşların artan borç yüküne, icra dosyalarındaki patlamaya ve bankaların rekor kârlarına dikkat çekerek iktidarı şöyle eleştirdi:

“Türkiye bugün borçla dönen, borçla ayakta kalmaya çalışan bir toplum haline getirildi. Bankalara, finans kuruluşlarına, varlık yönetim şirketlerine ve TOKİ’ye olan toplam bireysel borç 4 trilyon 557 milyar lirayı buldu. Sadece 18-25 Nisan haftasında bu borç 66 milyar lira arttı. Vatandaş, kredi kartıyla market alışverişi yapıyor, ihtiyaç kredisiyle fatura ödüyor. Halkın yaşamı borç-faiz sarmalına teslim edildi.”

“Her haneye ortalama bir icra takibi düşüyor artık”

Gülcan Kış, icra dairelerine gelen dosya sayısındaki artışı da hatırlatarak;

“Yılın ilk dört ayında icra dairelerine tam 3 milyon 448 bin yeni dosya geldi. Toplam derdest dosya sayısı ise 23 milyon 329 bine ulaştı. Her haneye ortalama bir icra takibi düşüyor artık. Bu ülke, icra memurlarının gölgesinde yaşamaya mahkûm edilemez”

CHP’li Gülcan Kış, borcunu ödeyemediği için icra takibine düşen yurttaşların durumuna da dikkat çekerek şöyle konuştu:

“2025 yılı başından bu yana bankalarca icraya verilen bireysel kredi ve kart borçlarında 50 milyar liralık artış yaşandı. Resmî icra takibi altındaki bireysel borç toplamı şu an 161,5 milyar lira. Ancak varlık yönetim şirketlerine devredilen ve kamuoyundan gizlenen borçlar da eklenince 221 milyar liralık bir batık borç havuzundan söz ediyoruz.”

Related Posts

Osmangazi Köprüsü ile dev tasarruf! 9 yılda 108 milyar lira

Bakan Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin en önemli ulaşım projelerinden biri olan Osmangazi Köprüsü’nün 1 Temmuz 2016 tarihinde trafiğe açıldığını söyleyerek, açılışının 9’uncu yıl dönümü olduğunu belirtti. Uraloğlu, 426 kilometrelik …

2025 MTV son gün ne zaman? Motorlu Taşıtlar Vergisi 2. taksit ödemeleri nasıl yapılır?

MTV ödemeleri devam ediyor. 2025 Motorlu Taşıtlar Vergisi 2. taksit ödemeleri Temmuz ayı içerisinde yapılıyor. Peki, 2025 MTV son gün ne zaman? Motorlu Taşıtlar Vergisi 2. taksit ödemeleri nasıl yapılır?

Suudi Arabistan’dan Tunus’a 38 milyon dolarlık can suyu

Suudi Arabistan, Tunus’a altyapı projelerinin hayata geçirilmesi amacıyla 38 milyon doları aşan kalkınma kredisi sağladı. Bu önemli anlaşma, Suudi Kalkınma Fonu CEO’su Sultan el Murşid ile Tunus Ekonomi ve Planlama Bakanı Dr. Samir Abdülhafız …

Trump’la birlikte küresel ekonomide yeni dönem: Korumacılık yükseliyor, bölgeselleşme derinleşiyor

Artan korumacı politikalar, küresel ekonomik sistemde radikal bir dönüşümün habercisi oldu. ABD-Çin rekabeti ve jeopolitik gerilimlerin gölgesinde, yeni dönemin bölgeselleşme ve stratejik ittifaklar üzerine inşa edileceği öngörülüyor. Uzmanlara göre küresel serbest ticaret dönemi yerini çok merkezli ve parçalı ekonomik bloklara bırakıyor.

Kırsal yatırımlar için hibe desteği

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından uygulanan IPARD II Programı kapsamında, Hakkâri’de kırsal kalkınmayı güçlendirecek yatırımlar artarak devam ediyor. 2024 ve 2025 yıllarında Tarımsal İşletmelerin Fizik Varlıklarına …

Deniz üstü rüzgar enerjisi, 73 milyon hanenin elektriğini karşılayacak kapasiteye ulaştı

Dünya genelindeki deniz üstü rüzgar enerjisi kurulu gücü, geçen yıl sonunda toplamda 83 gigavata ulaşarak 73 milyon hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak kapasiteye ulaştı.