Yunanistan’ın güney doğusundaki Santorini adası ile Amorgos adası arasında üst üste meydana gelen depremlerin, çok daha büyük bir depremin habercisi olup olmadığı tartışılıyor.
Son üç günde en büyüğü 4.8 Richter (R) ölçeğinde olmak üzere 400 depremin meydana geldiği Ege bölgesinde teyakkuz durumuna geçildi.
Yunanistan’ın en fazla turist kabul eden Santorini adasında okullar tatil edildi. Santorini sakinlerinin kapalı yerlerdeki toplantıları da iptal edildi.
Yunan Başbakan Kiryakos Miçotakis, ülkenin önde gelen deprem uzmanları, içişleri, sağlık, emniyet bakan ve yetkilileriyle acil toplantı gerçekleştirdi ve durum değerlendirmesi yapıldı.
Bu çerçevede, elde kesinleşmiş bir veri olmamasına rağmen, bu küçük ölçekli sayılan ancak üst üste meydana gelen depremlerin yoğunluğunun çok daha büyük bir deprem doğurabileceği olasılığına karşı Santorini ve Amorgos adasına yüzlerce çadır, saha hastaneleri, itfaiye birimleri ve emniyet güçleri gönderildi. Hastaneler ve poliklinikler teyakkuz durumuna geçirildi.
Yunanistan alarmda
Ancak Yunan deprem uzmanlarının çoğu, söz konusu depremlerin aşamalı olarak sönümleneceğine inanıyor; büyük bir deprem olacaksa da bunun 6 R’den daha fazla olamayacağına dikkati çekiyor.
Aynı uzmanlar, bölgedeki en büyük depremin 1956 yılında 7.7 R ölçeğinde olduğunu ve bu fay hattındaki enerjinin büyük ölçüde kaybolduğunu belirtiyorlar.
Bu depremlerin Santorini adasının karşısındaki volkan (yanardağ) patlamasını tetikleyebileceğine ihtimal vermeyen uzmanlar, bu depremlerle volkanik hareketlenmelerin gözlenmediğini söylüyorlar.
More Stories
KKTC, Kıbrıs’ta görev yapan Barış Gücü’nün görev süresini uzatan BM’ye tepki gösterdi
BM: İsrail’in Suriye’deki askeri varlığı ne kadar çabuk sona ererse o kadar iyi
LGBTİ karşıtı politika sürüyor: Trump yönetimi, ‘they/them’ gibi cinsiyet kimliklerini ifade eden zamirlerin kaldırılmasını istedi