Seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte emekli maaşlarına zam konusu yeniden gündemde. SGK, Bağ-Kur ve memur emeklileri için seyyanen zam ve yüzdelik zam arasında tartışmalar devam ediyor. Şubat ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla Temmuz zammı için de hesaplamalar başladı.
İktidar seyyanen zamma kapıyı kapayınca SGK, Bağ-Kur ve memur emeklisi yönünü Temmuz’da alacağı zam oranına çevirdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Şubat ayı enflasyon rakamlarının ardından memur maaşı ve emekli zammı için rakamlar da belli oldu. 2 aylık enflasyon verisinin ardından Temmuz zammı için SGK ve Bağ-Kur emeklisi şimdiden yüzde 11,53’lük artışa hak kazandı.
EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞINA ZAM YAPILACAK MI?
Peki Temmuz’da emeklileri ne kadar zam bekliyor, en düşük emekli maaşına zam gelir mi? SGK Uzmanı Emin Yılmaz, verileri değerlendirerek hesaplama yaptı.
Yılmaz, Sözcü TV’de katıldığı programda ‘hedef enflasyona’ dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
“Temmuz ayında ne kadar emeklilere zam gelecek enflasyon verisi üzerinden bir hesaplama yaptığımız zaman da yasa koyucu bunu hep hedef enflasyon üzerinden değerlendiriyor. 2024’te de yüzde 36 üzerinden söyleniyor. Aralık ayında yüzde 36 ise Ocak ve Haziran arasında yüzde 24 diyebiliriz. Burada SSK ve Bağ-Kur ile emekli olanlarda farklı hesaplama teknikleri var.
Ben bir hesaplama yaptım. SSK 2000 öncesinde, şu anda güncelde 11 bin 367 lira alıyor, yüzde 24’lük bir artış olursa 14 bin 95 liraya; SSK 2000 sonrasında emekli olanların da kök aylık dediğimiz 7 bin 49 lira alıyorlar, yüzde 24 zam gelince de 8 bin 740 liraya yükseliyor. Bu da 10 bin TL’nin altında kalıyor.
EYT’LİLER KENDİ ALMIŞ OLDUKLARI MAAŞI KENDİ FİNANSE EDİYOR
Bugün emeklilere yansıyan bir zam yine ekonominin içerisinde kalıyor. Emekli aldığı parayla gıda harcaması yapıyor, kira ödemesi yapıyor. Her şeyden ziyade şuna dikkat çekmek lazım. EYT üzerinden emekli olanların yüzde 50’si tekrar sistemin içerisinde kalıp Sosyal Güvenlik Destek Primi üzerinden prim ödüyorlar. Yüzde 32 oranında prim kesintisi var. Kabaca 8 bin lira civarında prim ödeyerek hayatlarına devam ediyorlar. EYT’liler kendi almış oldukları maaşı kendi finanse ediyor gibi bir durum da ortaya çıkıyor.
2000 yılında emekli maaşı hesaplama yöntemi değiştirildi. 2008’de de bir daha değişti. Bundan dolayı emeklilerimiz taban aylık dediğimiz 10 bin TL’nin altında maaş alıyorlar. Bu, alt sınır aylığı dediğimiz 10 bin TL’ye tamamlanıyor. 10 bin TL artırılmayacak mı? Emeklilerimiz bu parayla geçinemiyor.
HESAPLAMA DEĞİŞMESEYDİ…
Hesaplama değişmeseydi en düşük emekli maaşı 25 bin lira civarında olabilirdi. Emekli maaşın düşmesindeki en büyük sebep aylık bağlanma oranı olduğundan dolayı çalışmış olduğunuz her ay düşmeye devam ediyor. Düşülmemesi için asgari ücretin 3,5 katı ve üzerinde bir maaş almanız lazım.”