Kuru yufkadan: Bartın ıslama tarifi, nasıl yapılır?

Bartın mutfağına ait olan ıslama yemeği, kuru yufka ve kıymalı iç harç ile yapılmaktadır. Oldukça basit ama bir o kadar da lezzetli olan bu yemek çok bilinmediği gibi yöreden yöreye adı ve içeriğinde değişiklikler görmekte mümkündür.

Tirit ya da banduma olarak da bilinen ıslama yemeği, kuru yufkaları ıslatıp üzerine kıymalı iç harç koyularak yapılan bir yemektir. Çoğu zaman tavuk haşlanıp didilerek de yapılabilmektedir. 

İşte hem pratik hem lezzetli Bartın ıslaması tarifi…

BARTIN ISLAMASI TARİFİ



4 KİŞİLİK    /    HAZIRLIK SÜRESİ: 25 DAKİKA    /    PİŞİRME SÜRESİ: 10 DAKİKA

Malzemeler;

  • 5 adet kuru yufka,
  • 300 gram kıyma,
  • 1 yemek kaşığı domates salçası,
  • 2 adet yemeklik doğranmış kuru soğan,
  • Tuz, karabiber,
  • Zeytinyağı,
  • 1 litre su

Yapılışı:



  • Fırını 180 derecede fanlı ayarda çalıştırın.
  • Bir tavanın içerisine zeytinyağı ve yemeklik doğradığınız soğanı soteleyin.
  • Soğanların rengi şeffaflaşmaya başladığında kıymayı içerisine ilave edin ve kavurun.
  • Kıymalar suyunu salıp tekrar çekince salçayı ilave edin ve kavurmaya devam edin.
  • Ocaktan alıp damak tadınıza göre tuz ve karabiber ilave edin.
  • Ayrı bir tencerede su ve bir tutam tuzu kaynatın.
  • Fırın tepsinizin altını yağlayın ve içerisine kuru yufkalardan bir tanesini kırıp dizin.
  • Kırdığınız yufkaların üzerine kaynattığınız sudan dökerek ıslatın.
  • Ardından kıymalı harçtan dökün.
  • Üzerine tekrar yufka kırın ve aynı işlemleri sırasıyla tekrar edin.
  • Harcın son kalan kısmını yufkaların üstüne serpin ve fırına verin.
  • Yaklaşık 10 dakika içerisinde ısınmış ve tüm malzemeler birbiriyle bütünleşmiş olacaktır.

Bartın ıslaması yemeğiniz hazır, afiyet olsun!

KAYNAK: EMİNE ANNE

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir