Suudi Arabistan’dan Tunus’a 38 milyon dolarlık can suyu

Suudi Arabistan, Tunus’a 38 Milyon Dolarlık Kalkınma Kredisi Sağladı

Suudi Arabistan, Tunus’a altyapı projelerinin hayata geçirilmesi amacıyla 38 milyon doları aşan kalkınma kredisi sağladı. Bu önemli anlaşma, Suudi Kalkınma Fonu CEO’su Sultan el Murşid ile Tunus Ekonomi ve Planlama Bakanı Dr. Samir Abdülhafız arasında imzalandı. Anlaşma, yaklaşık 50 yıldır süregelen güçlü ikili kalkınma ortaklığının son örneğini teşkil ediyor.

Finanse edilen bu proje, Tunus’un çeşitli bölgelerinde 1000 hektardan fazla tarım arazisinin ıslah edilmesini, 22 yeni kuyu açılmasını ve donatılmasını içeriyor. Ayrıca, 285’ten fazla konut inşa edilecek ve köylerin altyapısı güçlendirilecek. Proje kapsamında yollar, içme ve tarımsal sulama için boru hatları, pompa ve dağıtım şebekeleri gibi kritik altyapı tesisleri de kurulacak. Tarımsal üretimi artıracak hayati tesislerin yanı sıra, eğitim kurumları, kültürel ve sosyal merkezler ile ticari alanlar da inşa edilerek Tunus’ta toplumsal ve ekonomik refahın artırılması hedefleniyor.

Bu anlaşma, Suudi Kalkınma Fonu’nun Tunus’taki kalkınma fırsatlarını destekleme ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmada aktif rol alma çabalarının bir parçasıdır. Fon, 1975 yılından bu yana Tunus’ta 32 kalkınma projesi ve programına 1.2 milyar doları aşan uygun koşullu kalkınma kredisi sağladı. Ayrıca, Suudi Arabistan Krallığı’nın fon aracılığıyla sağladığı hibelerin toplam değeri 105 milyon doları aşmaktadır.

Related Posts

Trump’la birlikte küresel ekonomide yeni dönem: Korumacılık yükseliyor, bölgeselleşme derinleşiyor

Artan korumacı politikalar, küresel ekonomik sistemde radikal bir dönüşümün habercisi oldu. ABD-Çin rekabeti ve jeopolitik gerilimlerin gölgesinde, yeni dönemin bölgeselleşme ve stratejik ittifaklar üzerine inşa edileceği öngörülüyor. Uzmanlara göre küresel serbest ticaret dönemi yerini çok merkezli ve parçalı ekonomik bloklara bırakıyor.

Kırsal yatırımlar için hibe desteği

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından uygulanan IPARD II Programı kapsamında, Hakkâri’de kırsal kalkınmayı güçlendirecek yatırımlar artarak devam ediyor. 2024 ve 2025 yıllarında Tarımsal İşletmelerin Fizik Varlıklarına …

Deniz üstü rüzgar enerjisi, 73 milyon hanenin elektriğini karşılayacak kapasiteye ulaştı

Dünya genelindeki deniz üstü rüzgar enerjisi kurulu gücü, geçen yıl sonunda toplamda 83 gigavata ulaşarak 73 milyon hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak kapasiteye ulaştı.

Brent petrol yükselişte: 67,04 dolar nereye gidiyor? (27 Haziran 2025)

Dün 67,71 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 66,62 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.23 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,6 artışla 67,04 dolar oldu. Aynı saatte Batı Teksas türü (WTI) ham …

Bakan Uraloğlu: Hürmüz Boğazı kapatılırsa alternatifimiz var

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu Hürmüz Boğazı’nın kapanması durumunda Türkiye’nin sahip olduğu alternatif yolları sıraladı. Bakan Uraloğlu, “Kapatılma söylemi bile petrolde yüzde 15’e kadar fiyat dalgalanmasına sebep verdi. Türkiye’nin Irak, Azerbaycan, Rusya’dan alternatifleri var. Kısa vadede ciddi etkilenmeyiz. Alternatiflerimiz var ama birazcık zorlar” dedi.

Avrupa borsaları savunma harcamaları gölgesinde yükseldi

Avrupa borsaları, haftanın dördüncü işlem gününü genel olarak yükselişle tamamlarken, Fransa’da düşüş yaşandı. Avrupa’nın gösterge endeksi Stoxx Europe 600, yüzde 0,09 artarak 537,48 puana çıktı. İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,19 primle 8.735 …