Tarihin bilinen en şiddetli güneş fırtınası 14.000 yıl önce Dünyayı vurmuş

Güneş Fırtınaları Geçmişten Günümüze

Dünya, güneşin parçacık fırtınalarıyla bombardıman altında. Son araştırmalar, tarihteki en güçlü güneş parçacık fırtınasının MS 775’te gerçekleştiğini gösteriyor. Bu keşif, uzun süredir bu unvanı taşıyan fırtınayı geride bırakıyor.

Bu parçacıklar atmosfere girdiğinde, kozmojenik izotopların üretimini hızlandırarak ağaç halkalarında iz bırakır. Profesör Ilya Usoskin’e göre, bu “Miyake olayları” arkeolojik kronolojilerde kesin takvim yıllarını belirlememize olanak sağlar.

Güneş fırtınalarının tam nedenleri bilinmese de, enerji patlamalarının etkili olduğu düşünülmektedir. Bu fırtınalar, yüksek enerjili parçacıkların gezegenimize ulaşmasıyla meydana gelir ve modern teknolojiyi olumsuz etkileyebilir.

Kayıtları Alt Üst Eden Keşif

MÖ 14.000’e ait bir ağaç halkasında %40’lık bir radyokarbon artışı keşfedildi. Finlandiya’daki Oulu Üniversitesi’nden araştırmacılar, Miyake olayını %18 daha güçlü olarak doğruladı ve olayın MÖ 12350 yılında gerçekleştiğini belirtti.

Araştırmacılar, bu antik patlamanın modern güneş fırtınasının 500 katı kadar şiddetli olduğunu ortaya koydu. Doktora sonrası araştırmacı Kseniia Golubenko, bu olayın Holosen dönemi dışında bilinen tek aşırı güneş parçacık olayı olduğunu vurguladı.

Günümüz İçin Uyarı Niteliğinde

Son zamanlarda yaşanan güneş fırtınaları, Dünya için ciddi tehditler oluşturabilir. Örneğin, 2003 yılında meydana gelen bir güneş fırtınası İsveç’te elektrik kesintilerine neden olmuş ve iletişim sistemlerini etkilemişti.

Eğer MÖ 12350’teki gibi bir olay günümüzde gerçekleşirse, sonuçları felaket olabilir. Elektrik kesintileri, iletişim problemleri ve manyetik alan dalgalanmaları gibi etkilerle karşılaşabiliriz. Bu konuda detaylı bilgiyi Earth and Planetary Science Letters dergisinde bulabilirsiniz.

Related Posts

“Kum bataryası” enerjide çağ mı açacak?

Yenilenebilir enerjide çığır açacak bir gelişme Finlandiya’dan geldi. Ülkenin küçük kasabalarından Pornainen’de, dünyanın en büyük kum temelli ısı bataryası devreye alındı. Elektrik yerine ısı depolayan bu sistemin yakıtı ise oldukça ilginç: kum ve ezilmiş sabuntaşı.

185 gün şartını sağlamayan araç kapıda kalacak: Yola çıkarken dikkat!

Yurtdışında ikamet edenler bu kurala dikkat etmeniz gerekiyor. Türkiye’ye giriş yapmadan önce mutlaka kontrol edin.

Ağızdaki bakteri miktarı ne kadar mutlu olduğumuzu gösteriyor

NYU’daki araştırmacılar, ruh sağlığı durumuyla ağızda bakteri çeşitliliğinin azalması arasında bağlantı bulduklarını söylüyor.

Cihazlarınız ıslanınca aslında ne oluyor? İşte yanlış bilinen doğrular

İnternetteki forumlarda ıslanan cihazı kurutma tavsiyeleriyle dolu olsa da; sıvı koruması ve tamiratla ilgili sorunlu efsaneler, tüketiciler için gerçeği kurgudan ayırmayı zorlaştırıyor.

MotoGP Aragon Grand Prix’sinde kazanan belli oldu

MotoGP Dünya Şampiyonası’nın 8. etabı Aragon Grand Prix’sinde Ducati Lenovo takımının İspanyol pilotu Marc Marquez, birinci oldu.

Yapay bebek tartışması alevlendi: Şirketin yeni ürünü ‘midemi bulandırıyor’

Bilim dünyasından ve kamuoyundan gelen tepkiler çığ gibi büyüyor. 25 yaşındaki Kian Sadeghi tarafından kurulan genetik test girişimi Nucleus Genomics, “Nucleus Embryo” adını verdiği yeni ürünüyle tepkilerin odağına oturdu. Şirketin iddiasına göre bu …