Yapay bebek tartışması alevlendi: Şirketin yeni ürünü ‘midemi bulandırıyor’

Kian Sadeghi’nin Nucleus Genomics Şirketi, “Nucleus Embryo” ile Tartışma Yarattı

Son zamanlarda, bilim dünyası ve kamuoyu, 25 yaşındaki Kian Sadeghi’nin kurduğu genetik test girişimi Nucleus Genomics’in yeni ürünü “Nucleus Embryo” ile büyük tepki gösteriyor.

Şirketin iddiasına göre, Nucleus Embryo, tüp bebek (IVF) yöntemiyle elde edilen embriyoları sadece genetik hastalıklara karşı değil, aynı zamanda cinsiyet, boy, saç ve göz rengi gibi dış görünüş özelliklerinin yanı sıra zeka (IQ) ve anksiyete gibi karmaşık nitelikler için de test edebiliyor.

Şirketin tanıtım videosunda, ebeveynlere hangi embriyonun seçileceğine karar vermelerinde yardımcı olmayı amaçlayan bir menü ekranı bulunuyor.

Bilim Dünyası “Poligenik Skorlara” Karşı

Nucleus’un bu hizmeti, bilimsel çevrelerde tartışmalı olan “poligenik skorlar” yöntemine dayanıyor. ABD Ulusal İnsan Genomu Araştırma Enstitüsü’ne (NHGR) göre, bu skorlar sadece belirli hastalıkların olasılığını tahmin edebilir ve henüz sağlık uzmanları tarafından rutin olarak kullanılmamaktadır.

Çarşamba günü yapılan duyuru sosyal medyada büyük ilgi gördü ve yüzlerce yorumda projenin bilimselliği sorgulandı veya etik dışı olduğu dile getirildi. Risk sermayedarı Max Niederhofer, “Nuh’a gemiyi hazırla gibi bir şey yazacaktım ama dürüst olmak gerekirse bunun gerçekliği midemi bulandırıyor” diyerek tepkisini dile getirdi.

Şirket, bu yöntemin bireylerin riskini belirlemek için kullanılabileceğini savunuyor. Kurucu Sadeghi, lansman videosunda, “Bir zamanlar tüp bebek de korku ve damgalanmaya yol açmıştı. Eskiden tartışmalı olan şey, şimdi günlük bir uygulama. Genetik optimizasyon için de aynısı geçerli. Teknoloji artık burada ve kalıcı olacak,” ifadelerini kullandı.

Related Posts

“Kum bataryası” enerjide çağ mı açacak?

Yenilenebilir enerjide çığır açacak bir gelişme Finlandiya’dan geldi. Ülkenin küçük kasabalarından Pornainen’de, dünyanın en büyük kum temelli ısı bataryası devreye alındı. Elektrik yerine ısı depolayan bu sistemin yakıtı ise oldukça ilginç: kum ve ezilmiş sabuntaşı.

185 gün şartını sağlamayan araç kapıda kalacak: Yola çıkarken dikkat!

Yurtdışında ikamet edenler bu kurala dikkat etmeniz gerekiyor. Türkiye’ye giriş yapmadan önce mutlaka kontrol edin.

Ağızdaki bakteri miktarı ne kadar mutlu olduğumuzu gösteriyor

NYU’daki araştırmacılar, ruh sağlığı durumuyla ağızda bakteri çeşitliliğinin azalması arasında bağlantı bulduklarını söylüyor.

Cihazlarınız ıslanınca aslında ne oluyor? İşte yanlış bilinen doğrular

İnternetteki forumlarda ıslanan cihazı kurutma tavsiyeleriyle dolu olsa da; sıvı koruması ve tamiratla ilgili sorunlu efsaneler, tüketiciler için gerçeği kurgudan ayırmayı zorlaştırıyor.

MotoGP Aragon Grand Prix’sinde kazanan belli oldu

MotoGP Dünya Şampiyonası’nın 8. etabı Aragon Grand Prix’sinde Ducati Lenovo takımının İspanyol pilotu Marc Marquez, birinci oldu.

WhatsApp’ta telefon numarası vermeden sohbet imkanı başlıyor

WhatsApp, kullanıcıların gizliliğini korumaya yönelik uzun süredir beklenen bir adımı hayata geçirmeye hazırlanıyor. Platform, tıpkı rakipleri Telegram ve Signal gibi kullanıcı adı (username) sistemini uygulamaya koymak üzere çalışmalarını hızlandırdı. Artık kullanıcılar, telefon numarası paylaşmadan sohbet başlatabilecek.