Bağlantı Kuramayanlar Bağımlılığa Yöneliyor

Uzman Psikolog Arzu Hamurcu: Bağımlılıkların Arkasındaki Gerçekler

Uzman Psikolog Arzu Hamurcu, hızlı tüketim çağının insanlar üzerindeki en önemli etkilerinden birinin bağımlılıklar olduğunu vurgulayarak, “Bağ kuramayan insanlar bağımlılıklara yöneliyor” şeklinde konuştu.

Fazla haz elde etme isteğiyle bağımlılıklara başvurduğunu belirten Hamurcu, “Hızlı tüketim çağının getirdiği en önemli etkenlerden biri bağımlılıklardır. Bağımlılıklar genellikle haz odaklıdır ve bu konuda yoğun bir çalışma yürütüyoruz. Kişiler, daha fazla haz alabilmek ve hızlı bir şekilde mutluluğa ulaşabilmek için bağımlılıklara yönelebiliyor. Bu durumu sadece kumar gibi belirli alanlarla sınırlamamak gerekir. Tüm bağımlılıklar, aslında haz almayı hedefler. Kimi zaman hormonal seviyelerle de ilişkilendirilebilirler. Bu noktada üzerinde durduğumuz en önemli konulardan biri, bağımlılık kavramının derinlemesine incelenmesidir. Genellikle şunu söyleriz; bağ kuramayan insanlar bağımlı hale gelebilir. Sağlam ve sağlıklı ilişkilerden yoksun hisseden bireyler, kendilerini anlaşılan ve değerli hissedebilecekleri diğer bağımlılıklara yönelebilir. Bu durumda kişi aslında maddeyi değil, o maddenin verdiği duygusal tatmini arar ve bağımlı hale gelir. Bu önemli bir noktadır çünkü hangi durumun, hangi duygunun ve hangi zaman diliminin bağımlılığa sevk ettiğini bilmek hayati önem taşır. Örneğin, kumar oynama isteği hangi durumlarda ortaya çıkıyor? O an başka hiçbir şey yapamaz mıyız? Bu durumu kontrol altına alabilmek için elimizden geleni yapmalıyız. Yani kumar yokken, kumarın eksikliğinde başka aktivitelere yönelebiliyor muyuz? Bu noktayı anlamak ve erken önlem almak son derece hayati bir adımdır” şeklinde konuştu.

Hamurcu, yoksunluk krizleriyle başa çıkmanın önemine değinerek, “Eğer kumar veya herhangi bir bağımlılığın yerine başka aktiviteler koyabiliyorsak, bu durum oldukça olumludur. Hepimiz bir şeylere merak duyabiliriz ama asıl mesele, o merakı bağımlılığa dönüştürdüğümüzde karşılaştığımız eksiklik krizleridir. Bu noktada, çevresel destek almak hayati öneme sahiptir. Yakın çevremizden sosyal destek alabiliriz. Bu durumu paylaşarak etrafımızdaki insanlardan destek istemek ve bazen maddi yardım talep etmek, özellikle kumar bağımlılığı gibi durumlarda önemli olabilir. Çünkü kişiler, nakit paraya ulaştıklarında tekrar o bağımlılık kaynağına dönebilirler. Yani asıl mesele, yoksunlukla karşı karşıya kaldığımızda verdiğimiz reaksiyonu tespit etmektir. Eğer sorunlar ciddileşirse, yoksunluk kriziyle başa çıkmakta zorlanıyorsak, kendimize veya çevremize zarar verme, sosyal ilişkileri koparma, izole olma gibi belirtiler gösteriyorsak mutlaka bir uzmana başvurmalı ve destek almalıyız. Bağımlılık genellikle tek başına üstesinden gelinebilecek bir sorun değildir. Bu durum asla kötü bir şey değildir, aksine bağımlının içinde bulunduğu hikayeyi keşfetmek için bir fırsattır. Bireyler, tek başlarına bu sorunu çözmeye çalıştıklarında, bağımlılığın tuzağına daha çok düşebilirler ve zamanla bu tuzağa sıkışıp kalabilirler. Bu noktada olumsuz sonuçlarla karşı karşıya kalınabilir. Bu yüzden bağımlılık belirtileri ortaya çıktığında veya ilk belirtiler hissedildiğinde, mutlaka bir uzmandan yardım almak ve destek almak, daha büyük sıkıntıları önlemek adına önemlidir” açıklamalarında bulundu. – KAYSERİ

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Related Posts

Bir lokması alerjiyi tavan yaptırıyor! Yediklerimiz polenleri hareketlendiriyor

Birçok alerji hastası için mevsim değişikliği sadece hava durumunda yaşanan bir farklılık değildir. Hapşırma, öksürme, tıkanıklık ve daha fazlası dahil olmak üzere bir dizi rahatsız edici semptomu da beraberinde getirdiğinden zorlayıcı bir dönemdir. Havadaki polenler başta olmak üzere bir dizi değişiklik alerjik reaksiyonları kötüleştirebilir. Mevsimsel alerjiler için bir tedavi olmasa da, alacağınız bazı önlemler iltihabı yönetmenize ve semptomları azaltmanıza yardımcı olabilir. Hangi yiyeceklerden kaçınmanız gerektiğini bilmeniz daha az alerjik atak geçirmenize yardımcı olabilir. İşte kaçınmanız gereken yiyecekler!

Bağcılar Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi Açıldı

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, İstanbul’da, Bağcılar Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Açılış Töreni’ne katıldı.

Gece uyumuyorsanız tehlikedesiniz: Uykusuzluğunuz o hastalığı tetikliyor

Uyuyamadığınız her gece, vücudunuz savunmasız hale geliyor olabilir mi? Uykusuzluk sadece yorgunluk değil, bağışıklık sisteminizin çökmesine ve hatta kanser riskinizin artmasına neden olabilir.

Taşikardi nedir? Taşikardi neden olur?

Taşikardi, sinüs ritminin dinlenme sırasında olabilecek normal oranını aşmasıdır. Genel olarak dinlenme sırasında nabzın dakikada 100’ü aşması yetişkinlerde taşikardi olarak kabul edilmektedir. Dinlenme hızının üzerindeki kalp atış hızları normal …

Çeltek’te Trafik Kazası: Ölü Sayısı 2’ye Yükseldi

ÖLÜ SAYISI 2’YE YÜKSELDİ Merkeze bağlı Çeltek köyü yakınlarında Halil İbrahim Naçar (26) yönetimindeki 58 AEJ 663 plakalı otomobil ile öğretmen ve sağlık personeli taşıyan Burak Naçar’ın (25) kullandığı 48 ATY 416 plakalı servis minibüsünün …

Van-Hakkari Karayolunda Büyük Kaza: 6 Ölü, 10 Yaralı

(VAN) – Van- Hakkari karayolunda meydana gelen trafik kazasında ilk belirlemelere göre, 6 kişi hayatını kaybetti, 10 kişi yaralandı. Van- Hakkari karayolu Güzeldere Tüneli girişinde meydana gelen kazada, Hakkari firmasına ait, S.E. yönetimindeki …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir